Gode råd

 hermed nogle gode råd som I bør læse før I får hvalpen hjem -
så har I tid til at forbedrede jer lidt.
Det er ganske kort - og meget brugbart -
lidt en opskrift på en god start :-)

Her er  lidt om:
 

Alene hjemmetræning
Socialisering
Hundetræning - hvorfor hvordan
Hundesprog
Hvalpen bider
Hvordan omgåes børn  (og mænd :-)) hunde 
Håndtering og soignering. 

 

 

Alene-hjemme-træning:

 

Din nye hundehvalp har brug for masser af opmærksomhed (venskab, uddannelse og leg), men har også brug for at nogen hjælper den med at vise, hvordan den kan underholde sig selv på en passende måde samt hvordan hunden også vil synes det er sjovt at være alene hjemme. Ellers kan et socialt vakuum blive et meget ensomt sted.

Hvalpe og hunde udvikler forudsigelige problemer i form af urenlighed, tyggen i ting, grave og gø, hvis vi ikke hjælper hunden godt på vej gennem dens første uger i hjemmet, hvor du er hjemme og før du genoptager dit eventuelle arbejde igen. Hvalpe og nyligt omplacerede hunde kan blive overafhængige, hvis du konstant kæler og nusser. Det betyder jo ikke at hunden ikke skal have kontakt, men vi beder hunden om at kunne være alene, når vi er på arbejde eller det kan jo tænkes at vi pludselig skal på hospitalet eller lignende. Derfor er det vigtigt at lære hunden at kunne lide sit eget selskab, og dette skal vedligeholdes livet igennem. Det der tæller, er ikke den tid hunden ER alene, men det at blive forladt. Overafhængige hunde bliver ofte angste, når de (efter)lades alene og de har en tendens til at tilpasse sig kedsomhed og stress ved ensomheden ved at underholde sig selv med hunde aktiviteter – tygge, grave, gø – som hurtigt bliver et ejer- ikke -til -stede adfærds problem. Hvad er der ellers at lave? Alvorligt stressede hunde kan bruge dagen på at vandre frem og tilbage, gå i ring og hyperventilere.

Et specielt sted
Hunde er huledyr og de værdsætter at have deres eget sted – et sted, hvor de trækker sig tilbage i fred og ro, tage sig tid til at tygge i noget godt eller snuppe en lur og et sted hvor de ved at ingen (heller ikke børn) forstyrrer dem. Et hundehulested inde i hjemmet kan være et rum med børnegitter eller en dør med trådnet, men måske bedre en hvalpegård, fordi du kan flytte stedet med, som du har brug for om natten i jeres fælles soveværelse. Du har således brug for 2 steder, således at hvalpen er der, hvor I er og typisk vil det være stuen og soveværelset. Du kan ikke forlade en hvalp både om dagen og om natten. I hvalpegården placeres et sammenklappeligt og transportabelt bur, transportkasse eller hundeseng, gerne med tag, men uden låge. Udover dets indlysende brug til transport af hunden i bilen kan stedet forebygge spilopper og forebyggelse af urenlighed, destruktiv tygning og graven. Dog skal du så lige indlære at lågen lukkes, hvilket gøres ved at lægge en af favoritfodertyggetingene ind og lukke lågen. Når hvalpen ligesom tigger om at komme derind, åbner du. Når hvalpen er derinde lukker du samtidig med at du roser. Du må aldrig bare gøre det! Du indlærer det igen i bilen.  I tillæg hertil, kan hundehulestedet bruges specielt til at skabe gode vaner i hjemmet; til at træne din hund til at fungere på passende måde i hjemmet; for at etablere ”svære at bryde” vaner for, hvad der kan tygges i; for at reducere overdreven gøen: for at forebygge upassende graven; og for at opbygge selvsikkerhed og ro.

Lige fra første dag, når du er hjemme, hjælper du din hund regelmæssigt ind i dens hule til et ”lille stille øjeblik” for at lære hunden gode manerer i hjemmet og styrke dens selvsikkerhed og egenkontrol. Du tager altid hulen med i det rum du selv er – også om natten. Så kan din hund se frem til et fornøjeligt liv med fuld adgang til hele dit hjem, hvad enten du er hjemme eller ej.

Lære din hund at holde af sin hundehule
Et hundehulested er faktisk ikke anderledes end børns tremmeseng, kravlegård eller soveværelse. Det første punkt på dagsordenen er at lære hundehvalpen omhyggeligt at nyde at bruge tid i hulen. Put din hvalps første måltider ind i et hult stykke tyggelegetøj (se vores destruktiv tyggen guide), bind tyggelegetøjet fast inde i hulen, således at hundehvalpen kan gå og komme som den lyster. Ros din hvalp, når den tygger i tyggelegetøjet. Hvalpen finder snart ro med lidt tyggetid og i eget selskab. Efter ca. 4-6 gange behøver du ikke binde fodertyggelegetøjet fast længere, da hunden nu søger til hulen. Dette betyder ikke at hunden ikke må tygge i sine ting omkring hulen.
Når du er hjemme, skal du altid sørge for at din hundehvalp, når hvalpen er i hulen, har flere forskellige stykker tyggelegetøj, som er fyldt med foder. At lukke en hvalp ind i en hule med attraktive stykker tyggelegetøj er det samme som at sætte et barn ind i et tomt værelse med et videospil. Dette kaldes autoshaping. Alt hvad du behøver at gøre, er at sætte situationen op og din hund vil automatisk træne sig selv. Ethvert stykke foder, som hvalpen får ud af tyggelegetøjet vil progressivt forstærke at den vælger at tygge i tyggelegetøj samtidig med at den falder til ro og er stille. Din hund vil snart blive særligt interesseret i sit tyggelegetøj og du har skabt en god vane, som kun efterlader meget lidt tid til upassende tyggen i andre ting, graven eller gøen. Og hvis din hundehvalp er fornøjet optaget af at tygge i sit tyggelegetøj, vil den bekymre sig mindre.

Hunde alene hjemme har brug for beskæftigelse
At forberede hunde til uundgåelige perioder af at være alene – og specielt lære dem, hvordan de kan bruge tiden, når de efterlades alene hjemme – er de mest presserende menneskelige overvejelser for enhver ny hundehvalp i ethvert hjem. Enhver hund kræver en eller anden form for fornøjelig beskæftigelsesterapi. Foderfyldte tyggelegetøjs ting og rå kødben er det letteste og den sjoveste løsning.
Hunde er mest aktive ved daggry og skumring og derfor er det nemt at lære dem hvordan de kan slappe af gennem dagen. I løbet af din hvalps første få dage og uger i dit hjem, lukker du hvalpen regelmæssigt ind i sit eget sted med foderfyldt tyggelegetøj og/eller kødben. Forbered din hvalp på at du forlader den, når du er til stede. Når du er hjemme, er det muligt at observere din hvalps adfærd, når den er i sin hule for et antal kortere perioder hen over dagen. Din hvalps første indtryk af en etableret rutine skaber et acceptabelt og sjovt status quo for de efterfølgende år. Husk at så snart din hvalp er selvsikker, uafhængig og trænet, kan hunden have adgang til hele hjemmet og haven i resten af dens liv.
Derudover skal du naturligvis gå ture i forskelligt miljø hver dag, således at hunden får nye indtryk og informationer, sørge for at vovse får brugt næsen, fx ved det vi kalder for et havespor, hvor du måske har puttet en håndfuld foder i 1½ l vand. Det opblødte foder tager du fra og stopper det ind i et marvben og i fryseren til lidt beskæftigelse på et andet tidspunkt. Så tager du en håndfuld frisk tørt foder med ud i haven. Vandet spreder du over et stort areal og foderstykkerne spreder du ligeså. Så muntrer hunden sig med det og bliver dejlig træt. Og endelig skal hunden bruge hjernen, når I laver ting sammen, hvilket betyder at du ikke gør alt for hunden. Du kan fx gemme foderstykker og så skal vovse finde dem.

Du har brug for en hundehule, evt. hvalpegård, 4-6 stykker hule tyggelegetøj, et kvalitetsfoder og ekstra lækre guffer

 

Socialisering:

 

Socialisering?
Socialisering er den proces at få tillid til alle slags dyr, mennesker, steder og ting; ligesom det vil sige at lære at have gode manerer i det samfund, som man er en del af. Alle hvalpe har brug for socialisering, uanset race. Tag aldrig gode manerer for givet – de skal læres uanset om du er en hund eller et menneske. Så ros og giv din hund guf, hver gang den gør noget du ønsker. Selv hunde af racer, der er kendt for at være rigtig gode i relation til mennesker, har brug for at blive socialiseret. Og racer der er kendt for at være mere reserverede, har bare brug for endnu mere socialisering.
Socialisering er ikke en proces der indlæres og så var det det. Socialisering skal indlæres, men også vedligeholdes livet igennem. Den kritiske periode til indlæring er fra 3 uger – 12 uger.  En hund der er godt socialiseret, kan desocialiseres på bare 2-3 måneder!
Er din hund socialiseret optimalt, forebygger du alene hjemme problemer, ødelæggelse af dit hjem, overdreven gøen, frygt og aggression over for mennesker, hundeslagsmål, at den hopper op, slæber af sted med dig, knurrer ad dig, urenlighed. Dermed kan I leve sammen i al fordragelighed, og du behøver ikke at isolere din hund, da den vil fungere på en god måde, uanset hvor I er. Husk at selvom vi senere kan gøre meget for at ændre på tingene, bliver det aldrig, som det kunne være blevet!
Men dette stiller naturligvis nogle krav til at du ændrer din adfærd og ikke forventer at det kun er hunden, der ændrer sig – det kan ikke lade sig gøre!

Når din hvalp er 8 uger gammel har du 2 valg:

Alle forudsigelige problemer forebygges let, mens hunden er en hvalp. De samme problemer kan være tidskrævende og ekstremt svære at løse, når hvalpen er blevet voksen. Bange for at være alene, frygt og aggression overfor mennesker og artsfæller skal forebygges før hvalpen er 3 måneder gammel.
I denne periode skal din hvalp som udgangspunkt møde 100 forskellige (venlige) mennesker, især mænd og børn, forskellige slags dyr, masser af andre hunde, alle mulige steder og alle mulige ting og altid således at din hvalp får positive oplevelser, dvs. får guffer fra fremmede, logrer med halen ved nye steder og ting og får lov til at dele sit liv med hunde i alle aldre – naturligvis velfungerende hunde. Søg efter et træningssted med fx hundemøder og hvalpeparty mv.

Din hvalp kan ikke lære det, hvis du ikke lærer hvalpen det – så lad være med at tage god opførsel for givet!

Hvorfor hundetræning?
Først og fremmest fordi du som hundeejer kan have glæde af at få en ”uddannelse”. Dernæst fordi din hund har brug for at få en ”uddannelse”, der tilgodeser at den vedbliver at få lov til at være en hund. Sidst, men ikke mindst, fordi I sammen vil få en masse brugbart med hjem, således at I for enhver pris forebygger forudsigelige problemer, hvor hunden altid er taberen. Ingen gør noget i ond mening, men mange gør meget, fordi de bare ikke ved bedre. Tag aldrig god adfærd for givet og gode manerer er lige så svære at bryde som dårlige vaner! Så hvorfor ikke komme godt fra start i stedet for at vente på en måske lang og opslidende proces i et forsøg på at genskabe det tabte. Det der alligevel aldrig bliver det, som det kunne være blevet til?

Hvordan hundetræning?
Hundetræning er desværre ikke bare hundetræning. Alle kan kalde sig for hundetræner, men langt fra alle har den faglige og praktiske kompetence der skal til, for at du kan forebygge ovennævnte og få den drømmehund, du drømmer om. Du bør være kritisk i dit valg og tage ud og se undervisningen, før du melder dig til. Der skal som min. være plads til hele familien.
Skal vi se på, hvad du bør få ud af undervisningen, handler det om at du, dit kæledyr en hverdag og et familiemønster skal gå op i en højere enhed.

 Lydighedshold, handler generelt om momenter til konkurrencer og retter sig ikke specifikt mod familiehunde. Som regel indeholder de ikke undervisning i basal forståelse for hundens adfærd. Søg derfor efter et sted, hvor der lægges vægt på socialisering, bidehæmning, gode manerer, opfyldelse af hundens basale behov, hundemøder og hvalpefester. Sørg for at de mennesker, du undervises af, har en faglig og praktisk uddannelse bag sig af mindst 800 timers varighed og at du lærer både at være sammen med en hund i praksis, og at du desuden får teoretisk viden om hundeadfærd. I virkeligheden er det nok mest dig som menneske, der skal trænes – hunde gør faktisk kun, hvad du lærer dem, men du ved bare ikke altid helt at det var det, du lærte dem – UPS!
Ord på papir kan se ganske tilforladelige ud og træningen lyde utroligt positiv, men er den det? Det ved du ikke, før du har været der, og så kan det allerede være for sent. Derfor bør du undersøge stedet ved at få lov til at være med uden hund, og så kan du gå hjem og sove på indtrykkene og tage en beslutning efter både dit hjertes og din hjernes overbevisning.
Der tales meget om indlæringsprincipper og ordene flyver rundt omkring ørerne på én og hvordan skal du kunne vide, hvad der er sandt og hvad der er forkert. Du finder i hvert fald ud af det, når det er forkert, men så kan det også være at det netop var dig og din hund, der blev taberne. Derfor igen: undersøg markedet ved personlig tilstedeværelse.
Så derfor tilmeld dig hundetræning allerede inden du har fået din nye hund – om det så er en hvalp eller en voksen hund.

 

 

Hundesprog.

Mødet mellem hund og menneske.

Når hund og menneske mødes, er det to arter med forskelligt sprog, som skal kommunikere. Hunden kan kun kommunikere som en hund, og det er denne færdighed, den benytter sig af, når den skal tolke menneskets sprog og signaler. Vi mennesker har evnen til at tilegne os viden om hundens sprog, og vi kan lære at forstå store dele af hundesproget – i det mindste hovedtrækkene af det. Denne viden kan vi bruge i vores møde med hunde.. Vi kan – med visse begrænsninger – efterligne en del af hundens eget kropssprog. Hvis vi ikke har denne viden om hundenes sprog, vil vi kommunikere ud fra vore egne forudsætninger – det vil sige menneskesprog – og det vil ofte være direkte forkert i forhold til hunden.

Det mest almindelige eksempel er, når vi skal hilse på en hund. Vi ser direkte på hunden, smiler, bøjer os ind over den, strækker arme og hænder frem imod den og klapper den på hovedet og på ryggen. En hund, som er vant til mennesker (og deres mærkelige kropssprog), kan tolerere dette, men ikke nok med det – den kan også lære at synes om det! J

 

Men hvis hunden er lidt usikker, vil hele vores fremtoning og kropssprog opfattes som en hel stribe meget truende signaler!!

Ø  Stirrende blik

Ø  Fysisk nærhed

Ø  Vise tænder (smile)

Ø  Bøje sig ind over

Ø  Række en hånd frem (ofte kommer hånden ovenfra)

Ø  Berøre (klappe) hovedet og ryggen

Disse signaler kan hver for sig få en hund til at blive bange og lave udfald. Hilsemetoden kan føre til, at vi bryder hundens flugtafstand. Hunden er nødt til at tage et valg, og i sådanne situationer er flugt ofte umulig. Dermed er et angreb det bedste forsvar. Hvis det så oven i købet er et barn, som udfører dette ”hilseritual”, kan resultatet blive katastrofalt. Heldigvis er de fleste hunde meget tolerante over for mennesker, men angst fører ofte meget hurtigt til aggression.

Derfor lær at tale hundsk med din hund, brug hundens eget sprog og frem for alt: Lad ikke andre mennesker optræde truende over for din hund (selv om de ikke selv mener, at de er truende, kan deres kropssprog – set med hundens øjne – godt være det).

Lad aldrig hunde og børn (under 12-14 år) være alene. En hund, som bliver drillet af et barn, vil kunne være meget tålmodig, men der er altid en grænse, og hunden kan kun sætte sin grænse ved at sende truesignaler/bidmarkere/bide.

Hvis en voksen hund fortæller en hvalp, at nok er nok, vil den som regel blive anset som en god opdrager. Hvis den gør det samme med et barn, er den tættere på en aflivning!!L

Det er vores ansvar som hundeejer, at en sådan situation ikke opstår.

I stedet for at lade mennesker ”true” den lille hvalp med deres kropssprog, skal hundeejere instruere besøgende, og mennesker de møder på gaden eller andre steder, i at hilse på en venlig måde. På hundesprog gøres dette således:

Ø  Venlige, smalle øjne, hvor blikket ikke fastholdes.

Ø  Stop ca. 1-2 meter fra hvalpen

Ø  Hold munden lukket (på denne måde viser vi ikke vores våben: tænderne)

Ø  Vend siden til (så syner vi mindre) eller allerbedst sæt dig ned på hug, men kun hvis hunden ikke er bange. Er den bange, kan dens angst forstærkes ved at du sætter dig ned. På denne måde er dine tænder (våben) nemlig tættere på hunden. Bøj aldrig kroppen forover.

Ø  Ræk hånden langsomt frem med håndfladen opad, og lad hunden komme det sidste stykke hen til dig, hvis den ønsker kontakt. Ønsker den ikke kontakt, er det også OK. Lad være med at trænge dig på!!!

Ø  Kommer hvalpen hen til dig kan du berøre den blidt på forsiden af halsen og ned ad brystet. Hold aldrig hvalpen fast!

Ø  Hvis hunden trækker sig væk, så respekter, at den er utryg i situationen ved at øge afstanden.

 

Dette er blot e lille anvisning på, hvordan man bedst viser en hund venligt kropssprog, men i øvrigt anbefales, at man sætter sig lidt mere ind i hundesprog generelt.

 

En god bog til at få startet på dette er norske Turid Rugaas´ bog:” På talefod med hunden. De dæmpende signaler”.

 

 

Av – min hvalp bider!

Hvalpe bider og gudskelov for det! Hvalpe lege-slagsmål og det at bide i leg er essentielt for, at din hvalp kan udvikle en blød mund som voksen.

Hvalpebidning er normalt, naturligt og nødvendigt!
Hvalpebidning forårsager sjældent alvorlig skade, men mange bid er ret så smertefulde og udløser en passende reaktion fra de andre hvalpe – et pib og en pause i en ellers yderst fornøjelig legesituation. På denne måde lærer din hvalp at dens skarpe tænder og svage kæber kan give smerter. Da din hvalp nyder lege-slagsmål, vil den begynde at hæmme styrken i biddet, således at legen fortsætter. Derfor vil din hvalp lære at” legebide” forsigtigt, før den har udviklet sine formidable tænder og stærke kæber som voksen hund. På samme måde lærer hunde det indbyrdes.

At forbyde en ung hvalp overhovedet at bide, kan give en umiddelbar og midlertidig lindring, men det er potentielt farligt, fordi din hvalp ikke vil lære at dens kæber kan forårsage smerte. Konsekvensen heraf, hvis hunden nogensinde provokeres eller forskrækkes som voksen, kan være, at det resulterende bid er meget smertefuldt og kan forårsage stor skade.
Har du tænkt over, hvorfor hunde (og ikke mennesker) netop har disse sylespidse hvalpetænder? Det er fordi, hunde kan lære bidehæmning, og det kan mennesker ikke. Naturligvis skal vi udnytte lege-bidning fornuftigt, men kun på en progressiv og systematisk måde. Hvalpen må lære at hæmme styrken i sit bid, før hvalpebidningen kan forventes lagt på hylden. Så snart din hvalp har udviklet en blød mund, er der masser af tid til at hæmme frekvensen af dens nu blødere måde at gøre det på.
At lære din hvalp at hæmme frekvensen er en totrins proces: først lærer du din hvalp at mens det at tage omkring er OK, må hvalpen lære at når du siger ”Av-pib” stopper den og derefter lærer du hvalpen slet ikke at tage omkring.

Ingen smerter
Det er ikke nødvendigt at skade eller forskrække din hvalp for at lære den at bide gør ondt. Et simpelt ”Av-pib!” er tilstrækkeligt. Hvis din hvalp genkender dit ”Av-pib” og stopper med at bide, roser du og giver en lækker guf og genoptager jeres leg/samvær. Hvis din hvalp ikke stopper, siger du igen ”Av-pib”, rejser dig og går væk i ca. 30 sekunder – dvs. din hvalp har lige mistet sin legekammerat. Når du kommer tilbage, genoptager du, hvad I lavede.
Forsøg aldrig at tage fat i halsbånd, nakke, at skubbe, puffe eller lignende. Gå i stedet for væk selv!  Du må hverken blive irriteret, vred eller hidsig – hvalpen mister bare sin legekammerat! Måske er det, fordi det er kørt lidt for højt op, og måske er det dig selv, der kører hvalpen op i et gear, hvor det samme mellem to hvalpe aldrig var sket! Se også under ”Jeres måde at være sammen på”.

Intet tryk
Så snart din hvalps bid ikke længere gør ondt, skal du fortsat lade som om at det gør ondt. Tag imod de lidt hårdere nap med et ”Av-pib”. Din hvalp vil hurtigt fange det ”Ups – disse mennesker er bare så supersensitive. Jeg må vist hellere være meget nænsom, når jeg bider dem”. Trykket fra din hvalps bid vil progressivt blive mindre indtil lege-bidning bliver til lege-tagen- omkring.

Upsada
Så snart din hvalp ikke længere lægger tryk på, men bare tager omkring, er tiden kommet til at  lære hvalpen at reducere frekvensen af tagen omkring. Du kan fx lære hvalpen, hvad ordet ”Upsada” betyder ved at håndfodre hvalpen i disse situationer. Hver gang din hvalp tager omkring, siger du stille og roligt ”Upsada” og splitsekundet efter vifter du med lækker guf max. 2 cm foran hvalpens næse. Da hvalpen ikke kan snuse og holde omkring samtidigt, vil den slippe, og du roser og giver guffen. Du kan også bare vente på at hvalpen slipper og så i samme splitsekund rose og give guf.

Jeres måde at være sammen på
Mange mennesker (især mænd og børn) leger vildt nede på gulvet med hvalpen eller hunden – de ruller rundt og jo mere hvalpen gør og knurrer, jo sjovere er det. Hvalpen tager fat i tøj, hår, arme og ben (det gør hunde, fordi de er hunde) og det har ingen ende, fordi det ikke gør ondt, før tænderne rammer huden. Når det så bliver for meget, på den forkerte dag og på det forkerte tidspunkt, ja så kan det være nok, og da vi kun er mennesker, kommer vi måske til at tage fat i hvalpen og lægger den om på ryggen og skælder og smælder. Hvalpen forstår intet. Du sagde jo ikke pib, som en hund ville have gjort. Jeres relation har fået et ar!
Derudover kaster mange mennesker med bolde, pinde, pibedyr og klude i en mængde, så hvalpen bliver utrolig årvågen overfor al bevægelse (det gør en hund, fordi den er en hund) og det ligner mest af alt en fiksering på enhver bevægelse. Det bliver lynhurtigt et stort problem, ikke bare for familien selv, men for alle mennesker og andre hunde som hvalpen møder. Hvalpen har hurtigt lært derhjemme, at det er sådan at man er sammen, og en dag løfter et uskyldigt barn en arm og vupti, der sidder hunden. Hunden tror bare, at det er sådan, man skal gøre. Du har godt og grundigt lært din hund at styrke sit bid mere og mere, mens det i virkeligheden er det omvendte, du gerne vil lære den.

Det er ikke nemt at slippe af med igen. Hunden er stresset, og ingen kan holde ud at være i nærheden af den, og derved bliver hunden hurtigt isoleret mere og mere.
Derfor: Lad være med at kaste med ting og sager og lad være med at lege brydning. Der er mange klubber, hvor man som menneske kan gå til brydning, og i hvalpeklasser og hundemøder kan hvalpen boltre sig med ligesindede. På denne måde har både hvalp og menneske en reel mulighed for at lære noget fornuftigt. Vi kan sagtens lære hvalpen at hente ting og sager til os, men ikke ved bare at kaste rundt på må og få.
Det vil altid være dit ansvar – og især hvis der er børn i familien – at fremstå som et godt eksempel. Og hvalpen gør stort set kun, hvad den lærer fra omgivelserne. Husk børn ofte kopierer, hvad forældre gør! Det er svært at få børn til at stå stille og roligt, når det gør ondt. Dette er selv svært for os voksne, så tilmeld dig en hvalpeklasse, hvor I lærer at være sammen med jeres hvalp på en for alle parter acceptabel måde og lærer, hvordan man så leger.
Et par gode ideer er:

Hav altid meget rolige bevægelser, når du er sammen med en hund. Dette styrker at hvalpen er rolig og nyder håndtering og ikke begynder at gå efter hænderne med bisserne. Når du kæler, så kæl og dunk ikke vovse i hovedet og andre steder. Forestil dig at du selv får massage eller dine nærmeste kæler for dig!
 
Du har brug for et kvalitetsfoder og ekstra lækre guffer.  

Håndtering og soignering:

Det at kunne undersøge sin hund, se på tænderne, ørerne, klippe kløer og i det hele taget berøre den på alle kropsdele og soignere den, er en nødvendighed for en hundeejer. 

Alle hunde skal jævnligt til dyrlægen eller til hundefrisør, og i denne situation er det nyttigt, at hunden er vant til at blive håndteret. Traditionelle metoder går ud på at fastholde hunden og bare gøre det, som er nødvendigt. Altså brug af tvang. Hvis hunden accepterer dette, fungerer denne metode (for mennesket – ikke for hunden), men rigtig mange hunde finder sig ikke i denne tvang og kan blive både genstridige og aggressive i situationen

Hunde, som ikke finder sig i denne tvang, ender med enten ikke at blive soigneret, eller de tages til dyrlægen og bedøves for fx at få klippet kløer eller få renset tænder. Dette er ikke heldigt, da en bedøvelse jo altid udgør en risiko for hundens sundhed/liv!

Heldigvis findes der en positiv indlæringsmetode for disse ting J

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Metoden går ud på, at vi belønner hunden, når vi rører ved den. Det, at vi rører ved den, vil så betyde, at den får en belønning. Hunden vil efterhånden associere berøring med belønning, og derfor vil den ønske at blive berørt/håndteret! Vælg et ord eller en lyd, som du bruger i denne situation. Lyden/ordet skal bruges, når du berører hunden, og når lyden/ordet er sagt, skal du afslutte håndteringen og give belønningen.

Rækkefølgen bliver således:

 

 

1.                   Hunden sidder, står eller ligger og er opmærksom på dig.

2.                   Rør ved hunden.

3.                   Sig ordet/lyden

4.                   Fjerne hånd/hænder, klotang, børste, kam eller andet.

5.                   Giv belønningen

6.                   Start forfra.

 

Hunden skal altid være rolig og fokuseret på dig, mens I træner, og i starten skal der belønnes hele tiden! Meget korte træningssekvenser, især med hunde, som ikke bryder sig så meget om berøring. På denne måde når vovse knap nok at føle ubehag ved berøringen, før belønningen er givet, og det er denne belønning, som kan ændre hundens opfattelse af håndtering. Fra at betyde ubehag, betyder håndtering/soignering, at jeg får serveret mine livretter J

Hvis træningssekvenserne bliver for lange, kan ubehaget hurtigt blive større, og hunden vil derfor prøve at undgå denne træning i fremtiden. Derfor max. 5 hurtige berøringer med tilhørende belønninger, indtil hunden selv begynder at vise positive forventninger ved berøring.

FASTHOLD ALDRIG HUNDEN. Den skal frit kunne gå, hvis berøringerne bliver for meget for den.

Denne positive indlæringsmetode kan bruges på både at få lov til at se tænder, ører, poter, klippe negle (her indlæres lyden af klosaksen, hunden får lov at snuse til den, man klipper i luften, man klipper én klo, osv.), røre hunden på alle dele af kroppen, børste/strigle/trimme den mm.

Hold hele tiden øje med at hunden ikke viser tegn på ubehag. Er dette tilfældet, er du gået for hurtigt frem, og du må gå nogle trin tilbage i indlæringen.

 

Vi håber, du og din nye hvalp må få et fantastisk liv sammen. J