Billeder af Q kuldet

 5-6uge

 

I denne uge har vi haft besøg af Kristoffer og  Emma - begge vores aflastningsbørn.

Hvalpe har fået deres første ormekur . Pillen bliver stukket ind i en en klat leverpostej,
også gælder det om at passe på fingerne !
For at holde styr på hvilken der har fået,  bliver de sat op på fryseren.
Dette er  også god træning i at lære at stå på bord.
Det er en træning i gerne må fortsætte der hjemme. Det er ganske nyttig både mhs til
dyrlægen og når I senere skal frisere og klippe negle.
 

De er også blevet så store at de er skal til at med ud og køre i bil .
Vi starter med at spise i bilen og derefter kommer de med over og hente Alexander i Vuggestuen,
det er en passende lille tur og de vænner dem til lydene og bevægelserne i bilen.
ekstra bonus er at de alle bliver løftet hver dag :-)


Vejret har heldigvis været nogenlunde - bare de kan komme lidt ud mellem bygerne,
så er der en lille mulighed for at forsætte med at gå ud og besørge, hvilket de faktisk er ret gode til.
de har også taget den nye store indhegning godt i brug, de kommer dog ikke helt ud i hjørnerne endnu.

De er begyndt at været mere jagtbetonet på bla vores ben og det er ganske umuligt at gå i normalt tempo blandt dem
- det bliver mest til gakkede ganarter.

 

 

Generel information om hvalpens fjedre - syvende uge:

Her begynder prægningen på mennesker. Det er vigtigt allerede nu at skabe en positiv tilknytning til mennesket. Jagtinstinkt, lugtesans, dominans og forsvarslyst oparbejdes hos hvalpene gennem leg med hinanden, tæven og mennesker. Hvalpenes leg bliver mere heftig og dominansbetonet, og tævernes leg med hvalpene bliver mere opdragelsesbetonet. Oplevelser og egne oplevelser er vigtige nu.

 

Gode råd til  jer nye hvalpekøber af dette kuld:

Anbefalede hundebøger - Irene H. Jarnved : Helhjertet hundetræning og Fra Hvalp til hund.   Hunden i Hverdagen af samme forfatter er SUPER :-).

Råd før hvalpen flytter hjem:
Som nævnt for de fleste af jer ? så egner hyrdehunde sig IKKE til boldspil, pindekastning ELLER frisbee. Hyrdehunde som de hvide hører til sammen med schæfer og border collier og collier stresser meget nemt op med den form for leg. Stressen kan sidde i kroppen/hovedet på hunden 3-5 dage efter. Hvis I spiller bold/pind med hunden hver dag kommer stressen højere og højere op - I får en hund der KUN tænker på pind/bold og meget nemt "kommer til" at snuppe en bold ud af hånden + hånden på et barn.

Meningsfyldte lege. ( Hunden i hverdagen, Irene Jarnved -  kap 6).
Næsearbejde hvor hunden skal finde genstande - øvelsen gøres svære og svære - lær den af finde foder, bilnøgler, børn - at finde ting og komme retur med til jer. Godbid under kopper tallerkener, godbidder i flasker, andre tomme bøtter med små huller i som kan holde til hunden. Tænk på at en hund gerne må arbejde for sit foder - den har mellem 12. 24 timer til næste gang den skal have mad - og en hjerne der er lavet til at arbejde konstant fra naturens side!

Hvordan gør man en hvalp renlig ?:
En hvalp skal generelt tisse når den har sovet, spist, leget og lidt ind i mellem. Så bær den uden for - eller lok den (nogle gange skal det gå stærkt så skal den bæres), når den har tisset eller lavet stor, så tag den indenfor igen. En hvalp tisser normalt IKKE på deres gå tur - hvalpen er ikke "stor nok" til at markere territorium uden for det område den er sikker på og derfor er gåtur til for at hvalpen skal lære at blive social - ikke for at blive renlig. Den den fejl der oftest bliver begået er at ejeren for at gøre det hele så godt, går med hvalpen for at lære den at blive renlig, men hvalpen tisser først når den er kommet hjem og ind. SÅ gåture for at miljøtræne og ture i haven for at tisse.

Hvor skal hvalpen sove ?:
Vi anbefaler ved siden af et familiemedlem - det kan være hos teenageren eller hos far/mor. Hvalpen kan lære at sove i et bur ved siden af sengen, eller i en kurv (som den nok ikke bliver i). Den bedste måde at gøre hvalpen renlig er at lukke døren ind til værelset hvor I sover, og som det FØRSTE - tag hvalpen med ud på dens tisse sted. Den kan faktisk holde sig en hel nat. Hvis der sker uheld - så tag en avis og slå dig selv i hovedet og sig - "dum ejer - dum ejer" hvalpen ved nemlig ikke at den har gjort noget galt - tænk på om noget skal gøre anderledes :-)

Flere råd i næste uge... så kan I nok bedre kapere det end når hvalpen skal hentes :-)