Prægning - god prægning er den bedste start på livet                       

 

Når der flytter hvalpe her fra  - får de alle lidt med hjemmefra

hvalpetest og hvalpepakke

 

         

Hvalpene bliver inden de flytter hvalpetestede ved adfærdskonsulent Marianne Becker som har den daglige ledelse af Hundecenter Nordjylland. Marianne laver test på hver hvalp og sammen prøvede vi at finde den mest egnede familie til de forskellige hvalpe. Alle hvalpe har jo forskellig personlighed ligesom vi mennesker har det, og det betyder meget for os at både hvalp og dens nye familie falder godt i hak. Hvordan en hvalp er når den falder inden for i de rigtige kategorier kan de se nederst på denne side - og I kan danne et indtryk af hvilken type hvalp der passer til jeres familie.

Alle hvalpene er prægede på hverdags lyde, dette er bla. støvsuger, motorlyde, musik (også højt :-)) og "børnelarm".  Og  vores søn Alexander fra oktober 2010 :-)

Som en selvfølge går Moderen  med hvalpene så hun selv kan vælge fra om hun vil være ved dem - ( Hvis hvalpene alene sammen fra de er 4-8 uger uden moderen er der som hun har lyst til, så er det lige som børnehave børn der skal klare det hele selv (det er ikke nok med at hun bliver lukket ind til dem et par timer om dagen))

De er også vant til andre dyr, da vi både har katte med killinger, heste og en papegøje. Robert vores ude/inde kat er super til hvalpene og starter meget tidligt med at vise dem hvad en kat er  - og ikke er. Når han har fået nok viser han dem stille og roligt at sådan behandler man ikke en kat. - der er flere billeder af vores forrige kat Max rundt om på hvalpe siderne. Max er desværre ikke mere  - den nye kat der er rundt på de nyeste billeder er vores skønne Robert, som har overtaget Max rolle - og levere også gerne mus til hvalpene. Jo ældre hvalpene er jo mere levende er musende !

 

 

 

Før i tiden havde vi vores gamle store Alaskan Malamute Turka som spiller en stor rolle i deres opdragelse. Turka har et rigtig godt hundesprog og forstår at formidle det til de små, så de ved hvordan de skal begå dem over for andre hunde. Han kan både spille "den sure gamle hanhund" men er også god til at være "legeonkel".  Nu i dag er det Copper der skal til at overtage den rolle - Morfar Crunch kommer også på besøg og brummer lidt af dem :-) De skal jo vide hvordan man opføre sig over for ældre hunde !

 

                                                                                                                                            Turka og drengene

 

 

 

 

Adfærdstesteren skriver :

Hvad betyder det,

når en hvalp er selvsikker eller usikker – er en A, B, C, D, E eller F-hund?

 

(Vi har her i Kennelen haft en enkelt B hund, flere C med pil op eller ned - desværre nogle Dér og nogle søde E med pil op.
Jeg bestræber mig på at ramme C hundene (gerne med pile op eller ned ),
 da jeg ikke mener der er køber/familier nok til B hundene,
 og de søde Eér kan som oftest hjælpes og trænes til mere mod ).
 

Vi opdeler i 3 kategorier:

·         Den første gruppe er indenfor de selvsikre, gående fra ekstrem selvsikker (A-hund) og en selvsikker, men samarbejdsvillig hund (B-hund).

·         Den anden gruppe er indenfor den mindre selvsikre, gående fra den mindre selvsikre, men samarbejdsvillige (C-hund) til den mindre selvsikre, men uden samarbejdsvillighed (D-hund)

·         Den tredje gruppe er indenfor den usikre, gående fra den usikre, men flokafhængig (E-hund) til den ekstremt usikre der gemmer sig i et hjørne (F-hund)

Der kan herefter gives pile op eller ned og det betyder at man må skelne til begge grupper.

 

Det nedenfor nævnte er kun gældende, hvis hvalpene er sunde og raske, dvs. der tages ikke højde for f.eks. smerter, hverken fysisk eller psykisk (hård fødsel, en bogreol der er væltet), med mindre vi ved det. Det vil sige at en hvalp der gemmer sig, rent faktisk godt kan have smerter, og derfor ønsker den ikke kontakt. Årsagen er derfor ikke en tillidsbrist eller manglende socialisering (kan også være medfødt - cirka 20 % fødes med ekstrem skyhed), men smerterelateret og vil da kunne rettes op med stor succes når smerten fjernes.

 

 

A-hund = meget selvsikker (kræver nærmest umenneskelige evner at få den til at samarbejde):

En hvalp der er meget selvsikker, viser at den er i stand til at klare sig selv, ikke afhængig af en flok og kan arbejde selvstændigt. En hund som denne ville være egnet til f.eks. et sted hvor man ville gøre brug af hundens evner som arbejdshund, f.eks. vagthund i et firma, eller hvor den skal fungere som vagthund i andre relationer (en gård måske). Selvfølgelig har den en flokdrift, men den kan sagtens fungere i eget selskab.

Hvis denne hund placeres i en familie med børn, vil den lynhurtigt gå sine egne veje (ofte også over de voksne familiemedlemmer), og dette kan give adfærdsproblemer, fordi familien tror eller mener hunden bør gøre som de siger. Hvis man uden sagkyndig hjælp prøver at sætte sig selv over hunden, kan det give flere problemer, især omkring den grundlæggende relation. I form af knurren og bidmarkeringer vil hunden teste relationen. Hunden vil også opdrage børnene, og det inkluderer ofte små markeringer. Skal det lykkes, må man som ejer være ekstremt konsekvent, ikke lade børn forsøge at opdrage hunden (da vil de ikke figurere som en trussel for hunden). Dette skal naturligvis ske på en sådan måde at hunden – på hundsk – selv ville vælge omgang med en sådan person, dvs. gøre sig fortjent til relationen via accept og respekt på en for hunden naturlig måde, dvs. det individ der er mest roligt, har størst overblik, tager flest initiativer, løser opgaver for hunden, som hunden ikke selv er i stand til at løse mv., kort sagt: via positiv forstærkning og positiv omgang med hunden.

Hvis den samme hund placeres hos ældre, vil den også helt naturligt påtage sig det overordnede overblik, og her vil det være meget klogt som prof. ikke at pille ved dette, idet hunden ved at have overblikket vil være i balance og dermed rolig. Det kan blive en katastrofe at forsøge at lade den/de ældre overtage, idet denne kategori af personer sjældent har den fornødne kapacitet, idet de ofte har hunden som en erstatning for børn der er fløjet hjemmefra.

Placeres denne hund hos meget unge personer, kan det også give store problemer, hvis disse personer  er meget flyvske. Dermed kan det nemlig være svært at bevare den ro der fordres, hvis man på hundsk skal gøre sig fortjent til at påtage sig det overordnede overblik.

(Heldigvis har vi i Made To Measure ikke avlet sådan en type hund !)

 

B-hund = selvsikker, men samarbejdsvillig.

En hvalp der er selvsikker, men samarbejdsvillig er ikke særligt egnet til førstegangshundeejere, da den kræver meget arbejde. Denne hvalp er f.eks. egnet til politihund, redningshund, servicehund (f.eks. kunne tage med ud til et plejehjem (kontaktglad overfor ”alle”), større opgaver i og uden for hjemmet (samle op, handle ind, tømme/putte i..), førerhund, jagthund og lignende. Denne hvalp har meget større flokdrift, dvs. bakker op omkring en flok, uden dermed at være afhængig.

Hvis denne hund placeres hos førstegangshundeejere som ikke har den fornødne tid til træning og samvær og ikke har sat sig ind i hundens adfærd, kan man hurtigt få samme problemer som ved en A-hund, dvs. den overtager og er familien ikke indstillet herpå, vil bidmarkeringer, knurren mv. hurtigt være måden vi fungerer sammen på.

Hvis den derimod får ”et job”, vil den blive en dejlig velafbalanceret hund.

Hvis den placeres hos mere erfarne, eller personer der er villige til at yde en stor indsats, vil den til gengæld blive en fantastisk samarbejdspartner.

I forhold til en A-hund, er det denne type hund man kan nå længst med uden konstant at skulle statuere sig, dvs. der er plads til en smutter, og uden at skulle knokle ekstremt for at kunne bevare samarbejdskontakten.

(Nogle gange har vi en B hund i vores kuld, denne hvalp kræver som sagt en familie der kan magte dette, og hvalpen placeres til familie der gerne VIL arbejde eller som har flair for dette)

 

C-hund = mindre selvsikker, men samarbejdsvillig.

Denne hvalp er særdeles velegnet til førstegangshundeejere og som socialhund (mere som en social støtte, men selvfølgelig med ganske almindelige opgaver og velopdragenhed). Den holder meget af at komme med alle steder, men kun i kontakt med den ene person). Til psykisk og fysisk handicappede og generelt hos personer, der ikke skal have for megen ”kamp til stregen”. Dens primære force i relation hertil er at dens flokdrift er stor, dvs. den er afhængig af sin flok, men ikke på en klistret måde, dvs. den er ikke angst uden flokkens tilstedeværelse og kan godt klare sig selv, men ønsker det bestemt ikke. Den underlægger sig gladelig i en menneskerelation uden at man skal ”slås” for det.

 (Oftest har vi denne type hvalpe i vores kennel - det kan også være C med pil ned mod E eller C med pil mod B. Det er en skøn familie hund - de som har pil mod E er lidt mere milde i det, som  lige gør at man skal give hvalpen tid )

 

D-hund = mindre selvsikker og uden samarbejdsvillighed.

Dette er nok det værst tænkelige man kan ønske sig. Det er en hvalp der ikke kan finde ud af om den er sikker eller usikker og dette vil medføre kronisk stress. Samtidig vil den være verdens bedste potentiale for et alene-hjemme problem, fordi den ikke kan finde ud af om den vil være i en flok eller ikke. I et hvalpekuld stresser den samtidig alle andre tilstedeværende op. Dette er en hvalp der måske i meget prof. hænder kan fungere. Placeres den i ikke prof. hænder, vil den uden tvivl ende med at blive en hund der flytter mange gange, isoleret i en løbegård eller aflivet.

 

E-hund = usikker med stor flokafhængighed.

En sådan hvalp kræver et hjem, hvor der skal helst ikke ske for meget. Hvalpen er meget afhængig af sin flok og hengiver sig meget gerne i en menneskerelation. Relationen skal på den anden side også være der, fordi en sådan hvalp slet ikke kan magte at være den der har overblik, men den bliver nødt til det, hvis en anden ikke gør det. Hvalpen ville fungere godt hos ældre med et par daglige skemalagte gåture, eller hos et par hvor der enten ingen børn er endnu eller hvor børnene er ca 12 år og op. Oftest har denne hvalp ikke det helt store krav til at komme på en træningsplads, men vil bare gerne med sin familie hvor den kan komme det. Selvfølgelig skal den nye familie sørge for en god socialisering, både i miljø og med andre hunde. - hvalpetræning anbefales selvfølgelig også.

Hvis en sådan hvalp placeres i en små børnsfamilie eller i en karrierefamilie, vil der meget hurtigt opstå adfærdsproblemer, fordi hunden ikke kan overskue de skiftende rytmer.

 

F-hund = ekstrem usikker, gemmer sig i et hjørne.

Hvis man ser en sådan hvalp til en hvalpetest, dvs. en hvalp der gemmer sig væk i et hjørne, er der meget stor sandsynlighed for at der er sket en tillidsbrist i forhold til mennesker eller omgivelser. Det vil kræve enormt at rette op, og aldrig blive optimalt. Der vil hele tiden være tale om ”et skridt frem, 10 skridt tilbage”. Tillidsbrister er det allerværste der kan ske, idet man som individ ikke bare glemmer. Hvis det kun er én eller to af hvalpene, i det kuld man tester, der udviser dette, er der næppe tale om manglende socialisering, men tillidsbrister!! og dette er vigtigt at bide mærke i, da det man lærer på godt og ondt i perioden 5-8 uger stort set er umuligt at ændre på senere – uagtet hvor godt et hjerte man så end har, eller hvor prof. man er!! (Sker en tillidsbrist senere i livet, er det nemmere at håndtere og kan ende med succes). Det er heldigvis yderst sjældent at man støder på en sådan hvalp.

 

Generelt har vi mennesker det med at vælge af medlidenhed eller udseende!!

·         Er moderen fjernet fra hvalpene omkring 5-6 ugers alderen (det gør mange, fordi de mener moderen er for hård ved hvalpene eller omvendt), vil man ofte se hvalpe, der ikke har den store flokdrift, fordi hvalpene er overladt til sig selv og hinanden at opdrage og dette kan en hvalp ganske enkelt ikke (det kan en flok børn i børnehaveklassen jo heller ikke). Generelt bør man slet ikke vælge en hvalp fra et sådant sted!!

·         Er hvalpene født og opvokset uden den store menneskelige sociale kontakt, f.eks. i en lade, men også fra store kenneler hvor hundene ”produceres på samlebånd”, vil man også kunne få store adfærdsproblemer, idet de igen mangler flok- og sociale relationer til mennesker – igen i en meget kritisk periode, og derfor vil ”skaderne” være svære at rette op på senere i hundens liv. Generelt bør man ikke tage en sådan hvalp med hjem.

·         Er der kun én hvalp i kuldet og hvis ejerne ikke har ”leget” kuldsøskende, dvs. deltaget i indlæringen af f.eks. bidehæmninger, får man sig en hvalp, der elsker at bide i hænder. Dette kan også være en meget vanskelig opgave og ikke en hvalp der overlades uden særlige instrukser i den forbindelse. 

·         Er der ikke fra opdrætterens side allerede fra 4-5 ugers alderen gjort et stykke arbejde omkring massiv, aktiv og positiv socialisering (lyde, mennesker (store som små) og også fremmede, dyr, stimulerende miljø og masser af nye ting ... ), bør man også være meget varsom med sit valg – det kan kræve enormt fra den nye ejers side fra dag 1.

Men som med alt andet, vil der naturligvis altid være en mulighed for at gøre et godt stykke arbejde, bare man er orienteret om, hvordan man så skal forholde sig, hvilke risici det indebærer og derudfra kan træffe en afgørelse om, hvorvidt man har den fornødne tid og lyst – det er trods alt vort ansvar, når vi bringer den lille uskyldige vuffer med hjem, og alle har nogle forventninger til den hund, man får, og disse forventninger skulle den helst kunne leve op til.